ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

                                       ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Πρόκειται για το κτίριο που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης στην συμβολή των οδών Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου. Κτίστηκε πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 στα θεμέλια του οθωμανικού νοσοκομείου στην περιοχή τσαρσί τζαμί(τζαμί της αγοράς), άλλοτε οθωμανικό κέντρο της Καρδίτσας. Αρχικά ήταν τούρκικο νοσοκομείο, ενώ στον αύλειο χώρο του υπήρχε και οθωμανικό τέμενος. Στο προαύλιο του σωζόταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’30 το <<τσαρσί τζαμί>>.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης(18/08/1881) περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και γύρω στα 1910 μετασκευάστηκε σε σχολείο. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε στην εικοσαετία 1881-1900 στην πόλη. Η ανέγερση του ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1889 και έχει νεοκλασικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο κτήριο που σώζεται από τον 190 αιώνα. Χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το 1889 η Καρδίτσα απέκτησε το δικό της τετρατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων με 91 μαθητές. Το 1929 το τετρατάξιο Γυμνάσιο μετατράπηκε σε εξατάξιο με 671 μαθητές.

Το 1936 μετατρέπεται σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης(ΣΜΕΚ).

Το 1937 μετατρέπεται σε οκτατάξιο Γυμνάσιο αρρένων και ενσωματώνεται στο σχολείο μέσης εκπαίδευσης .Ο αριθμός των μαθητών είναι 1059.

Το 1953 λόγω της τεράστιας αύξησης του αριθμού των μαθητών ιδρύεται το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων. Το1962 μεταστεγάζεται το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων σε νέο κτίριο απέναντι από το Παυσίλυπο. Στο κτίριο του Γυμνασίου στεγάστηκε ως τα τέλη της δεκαετίας του 70 το Γυμνάσιο θηλέων.

Από τα τέλη της δεκαετίας του70 μέχρι και το 2009 υπήρχε συστέγαση του 14ου δημοτικού σχολείου και του Εσπερινού Γυμνασίου.

Από το 2009 μέχρι σήμερα στεγάζεται στο κτήριο αυτό το εσπερινό γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Καρδίτσας. Μαθητές του εξελίχθησαν σε προσωπικότητες πανελλήνιας εμβέλειας στο χώρο της εκκλησίας, της πολιτικής,της επιστήμης και της τέχνης όπως οι.Νικόλαος Πλαστήρας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, Χαρίλαος Φλωράκης, Αθανάσιος Ταλιαδούρος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος Χριστάκης, Δημήτρης Γιολδάσης,Γεώργιος Βαλταδώρος και πάρα πολλοί άλλοι.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950-60

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ :ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ-Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄(ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ)