ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
Παναγία Σουμελά
Η κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού και των απανταχού ορθοδόξων βρίσκει ξανά τη φωνή της μέσα από την κατανυκτική Θεία Λειτουργία
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, η Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμέλα, το ιστορικό Μοναστήρι του Εύξεινου Πόντου, σύμβολο πίστεως και μαρτυρίου για τους Χριστιανούς.
Η κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού και των απανταχού ορθοδόξων βρίσκει ξανά τη φωνή της έπειτα από σιωπή χρόνων.
Ιστορική σημασία
Χθες παραμονή της γιορτής της Θεοτόκου, τον Εσπερινό τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο καθολικό ναό της Σάντα Μαρία, καθώς δεν υπάρχει ορθόδοξος ναός στην πόλη. Στο κήρυγμά του μετά τη λειτουργία, ο οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Τραπεζούντας και μνημόνευσε τον καθολικό ιερέα της πόλης Αντρέα Σαντόρο που δολοφονήθηκε το 2006.
Τέλος ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο και τις τουρκικές αρχές για την παραχώρηση της άδειας για τη λειτουργίας, η οποία βέβαια εστάλη αργά, μόλις την Παρασκευή.
Για τους Έλληνες του Πόντου η Παναγία Σουμελά είναι κάτι παραπάνω από τόπος προσευχής και κατάνυξης, καθώς κατέφευγαν εκεί για να προστατευθούν από τους διωγμούς, αφού η μονή απολάμβανε κάποιων, όχι ιδιαίτερα σημαντικών, προνομίων των σουλτάνων.
Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά, ετυμολογείται από το όρος μελά και το ποντιακό ιδίωμα ‘σού’, που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά».
Tο μοναστήρι περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου