Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

 

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Ο εμβληματικός ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Ο εμβληματικός ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων

Ένας οραματιστής που εναντιώθηκε στον φυλετικό διαχωρισμό. Ο σπουδαίος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέθανε σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1968

Γράφει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος*

«Η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει την ημέρα που σιωπούμε για πράγματα που έχουν σημασία» είχε δηλώσει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο σπουδαίος νομπελίστας θέλησε να «ισοπεδώσει» τον ρατσισμό και να αλλάξει τον κόσμο. Προκαλεί δέος η προσπάθεια του να αντισταθεί μέσω της ειρήνης.

Ο Αμερικανός ιερέας του δόγματος των Βαπτιστών γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929.

Υπήρξε ηγέτης τους κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News το 95% των ενήλικων Αμερικανών πιστεύει ότι ήταν μια σημαντική προσωπικότητα για την αμερικανική ιστορία. Πώς κατάφερε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να υψώσει το ανάστημα του στον φυλετικό διαχωρισμό; Ας βυθιστούμε όλοι μαζί στην μυθιστορηματική ζωή του πάστορα που μπορεί να εμπνεύσει την νέα γένια. «Πίστη είναι να κάνεις το πρώτο βήμα ακόμα κι όταν δε βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα» βροντοφώναζε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η αρχή του νήματος

Ο εμβληματικός νομπελίστας πορεύτηκε με το όραμα της ειρηνικής εναντίωσης. Ο Κινγκ γεννήθηκε στην Ατλάντα. Από την παιδική ηλικία ένιωσε τον φυλετικό διαχωρισμό στο πετσί του. Πήγε σε δημοτικό σχολείο μόνο για έγχρωμους και έγινε δέκτης ταπεινωτικών συμπεριφορών. Κατά την διάρκεια της εφηβικής ηλικίας συμμετείχε στην ομάδα Debate του σχολείου του και ανέδειξε τις ικανότητες του.

Σπούδασε Θεολογία και το 1955 κατάφερε να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.  Στο χώρο του Πανεπιστήμιου γνώρισε την Κορέττα Σκοτ με την οποία απέκτησε 4 παιδιά. Είναι ξεκάθαρο πως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ επηρεάστηκε από τον Μαχάτμα Γκάντι και την φιλοσοφία της μη βίας. Προσπάθησε να αναδείξει την ειρηνική εναντίωση με κάθε τρόπο. Ο Κινγκ υποστήριζε πως «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι, μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει». 

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Κινγκ ήταν μια πολύ… διχαστική φιγούρα. Οι λευκοί Αμερικανοί πολίτες πίστευαν πως ο ειρηνιστής έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris το 1966, το 50% των Λευκών θεωρούσε ότι επηρέαζε αρνητικά τον αγώνα. Αντιθέτως, οι έγχρωμοι είχαν άλλη οπτική για τα πράγματα. Σύμφωνα με έρευνα το 1963, η συντριπτική πλειοψηφία τους υποστήριζε πως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κινούνταν προς την σωστή κατεύθυνση.

«Έχω ένα όνειρο»

Η ομιλία που άλλαξε τον κόσμο και καθόρισε το «αύριο». Ο Κινγκ άφησε την δική του παρακαταθήκη. Στις 28 Αυγούστου 1963, 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Λίνκολν όπου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βροντοφώναξε την φράση «Έχω ένα όνειρο». Λέξεις με βαρύτητα που θα μας ακολουθούν μέχρι ο κόσμος να αποβάλλει τον ρατσισμό και τις ανισότητες. Ο σπουδαίος πάστορας οργάνωσε πορεία στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αναγκάσει την κυβέρνηση να βελτιώσει το νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα.

Στην ιστορική ομιλία ο Κινγκ υποστήριξε ότι «Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δε θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους». Τα λόγια αυτά αποτελούν κληρονομιά και στοιχείο της εθνικής συνείδησης των Αμερικανών. Το 1964 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και ο Πρόεδρος Τζόνσον υπέγραψε το νόμο που καθιστούσε παράνομες τις φυλετικές διακρίσεις στους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, το 1965 απαγορεύτηκαν πρακτικές διάκρισης που δεν επέτρεπαν στους Αφροαμερικανούς να ψηφίσουν. 

Η δολοφονία που άλλαξε την ροή της ιστορίας

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο πρεσβευτής της αγάπης και της αδελφοσύνης πυροβολήθηκε από τον 39χρονο Τζέιμς Ερλ Ρέι, δραπέτη από τις φυλακές του Μιζούρι. Ο δράστης καταδικάστηκε σε 99 έτη χωρίς να πραγματοποιηθεί δίκη. Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ 100.000 άνθρωποι σε μια πορεία  6 χιλιομέτρων. Ο Αμερικανός ιερέας αποτέλεσε μια προσωπικότητα με όραμα. Αποφάσισε να εναντιωθεί ειρηνικά και να καθορίσει την ροή της ιστορίας και του κόσμου.

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πεπερασμένη απογοήτευση, αλλά ποτέ να μη χάσουμε την άπειρη ελπίδα» ανέφερε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ας πορευτούμε με τα διδακτικά λόγια του αγωνιστή των πολιτικών δικαιωμάτων. Μια προσωπικότητα που δεν επαναπαύτηκε αλλά, έζησε μέχρι το μεδούλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950-60

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ :ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ-Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄(ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ)