ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.
Σαν σήμερα το 1873, γεννήθηκε στο Βερολίνο ο μεγάλος Θράξ μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, με καταγωγή από το Μποσνοχώρι (Βύσσα) της Ανατολικής Θράκης. Παρότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες, η ιδιαίτερη αγάπη του και η πρόωρα ανιχνευμένη κλίση του για τα μαθηματικά τον κέρδισε. Έτσι αφού μελέτησε συγγράμματα και μελέτες, ενώ εργαζόταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο, πραγματοποιώντας και ο ίδιος μελέτες και μετρήσεις στην πυραμίδα του Χέοπα, αποφάσισε στα 28 του χρόνια να αρχίσει και επίσημα σπουδές μαθηματικών στο Βερολίνο. Το 1915 γνωρίζεται με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν με τον οποίο αναπτύσσει μία επιστημονική σχέση βασισμένη στην αλληλοεκτίμηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ήταν άλλωστε αυτός που με την μελέτη του για το "Λογισμό των Μεταβολών" βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Αϊνστάιν. Μεγάλη ήταν όμως και η συμβολή στη θεωρητική φυσική καθώς συνέβαλλε στη μαθηματική θεμελίωση τομέων όπως η Θερμοδυναμική, η Μηχανική και η Σχετικότητα. Υπήρξε μέλος των Ακαδημιών της Αθήνας, της Ρώμης και διαφόρων πόλεων της Γερμανίας ενώ συνεισέφερε στην οργάνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατόπιν πρόσκλησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Σαν σήμερα το 1873, γεννήθηκε στο Βερολίνο ο μεγάλος Θράξ μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, με καταγωγή από το Μποσνοχώρι (Βύσσα) της Ανατολικής Θράκης. Παρότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες, η ιδιαίτερη αγάπη του και η πρόωρα ανιχνευμένη κλίση του για τα μαθηματικά τον κέρδισε. Έτσι αφού μελέτησε συγγράμματα και μελέτες, ενώ εργαζόταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο, πραγματοποιώντας και ο ίδιος μελέτες και μετρήσεις στην πυραμίδα του Χέοπα, αποφάσισε στα 28 του χρόνια να αρχίσει και επίσημα σπουδές μαθηματικών στο Βερολίνο. Το 1915 γνωρίζεται με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν με τον οποίο αναπτύσσει μία επιστημονική σχέση βασισμένη
στην αλληλοεκτίμηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ήταν άλλωστε αυτός που με την μελέτη του για το "Λογισμό των Μεταβολών" βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Αϊνστάιν. Μεγάλη ήταν όμως και η συμβολή στη θεωρητική φυσική καθώς συνέβαλλε στη μαθηματική θεμελίωση τομέων όπως η Θερμοδυναμική, η Μηχανική και η Σχετικότητα. Υπήρξε μέλος των Ακαδημιών της Αθήνας, της Ρώμης και διαφόρων πόλεων της Γερμανίας ενώ συνεισέφερε στην οργάνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατόπιν πρόσκλησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου