ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

 


Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

Αξιότιμε κύριε συνάδελφε,
θεωρώ την παράγωγό σας υπέροχη.
Πρέπει να δημοσιεύσετε τη θεωρία*
με αυτή τη μορφή στο περιοδικό
''Στα χρονικά της Φυσικής'',
γιατί οι φυσικοί, όπως εγώ,
δε γνωρίζουν τίποτε
από αυτό το αντικείμενο.
Αν θέλετε να κάνετε τον κόπο
να μου αναπτύξετε και τους
κανονικούς μετασχηματισμούς,
θα βρείτε στο πρόσωπό μου
έναν ευγνώμονα
και συνειδητό ακροατή.
Κι αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα
των κλειστών τροχιών του χρόνου,
τότε θα υποκλιθώ ενώπιόν σας.
Η αλήθεια που κρύβεται πίσω τους,
αξίζει πραγματικά λίγο ιδρώτα.
Εδώ κρύβεται κάτι,
με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν
οι κορυφαίοι.
Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς.
Δικός σας,
Άλμπερτ Αινστάιν
Σαν σήμερα, το 1873, γεννήθηκε
ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.
........................................................................
Η επιστολή του Αινστάιν βρίσκεται
στο Μουσείο Καραθεοδωρή,
στην Κομοτηνή.
*Θεωρία:
Αναφέρεται στην εξίσωση
Hamilton - Jacobi

                            

                           


  Σαν σήμερα το 1873, γεννήθηκε στο Βερολίνο ο μεγάλος Θράξ μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, με καταγωγή από το Μποσνοχώρι (Βύσσα) της Ανατολικής Θράκης. Παρότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες, η ιδιαίτερη αγάπη του και η πρόωρα ανιχνευμένη κλίση του για τα μαθηματικά τον κέρδισε. Έτσι αφού μελέτησε συγγράμματα και μελέτες, ενώ εργαζόταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο, πραγματοποιώντας και ο ίδιος μελέτες και μετρήσεις στην πυραμίδα του Χέοπα, αποφάσισε στα 28 του χρόνια να αρχίσει και επίσημα σπουδές μαθηματικών στο Βερολίνο. Το 1915 γνωρίζεται με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν με τον οποίο αναπτύσσει μία επιστημονική σχέση βασισμένη στην αλληλοεκτίμηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ήταν άλλωστε αυτός που με την μελέτη του για το "Λογισμό των Μεταβολών" βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Αϊνστάιν. Μεγάλη ήταν όμως και η συμβολή στη θεωρητική φυσική καθώς συνέβαλλε στη μαθηματική θεμελίωση τομέων όπως η Θερμοδυναμική, η Μηχανική και η Σχετικότητα. Υπήρξε μέλος των Ακαδημιών της Αθήνας, της Ρώμης και διαφόρων πόλεων της Γερμανίας ενώ συνεισέφερε στην οργάνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατόπιν πρόσκλησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος Έβρου λειτουργεί το Μουσείο των Καραθεοδωρή, ιστορικό οικογενειακό Μουσείο που εξιστορεί πτυχές από τη ζωή της οικογένειας και τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στους τομείς της Πολιτικής, της Διπλωματίας, της Επιστήμης, με κεντρική μορφή αυτή του μεγάλου Μαθηματικού ενώ στην Κομοτηνή λειτουργεί το Μουσείο Καραθεοδωρή, όπου παρουσιάζεται το επιστημονικό έργο του.



 Σαν σήμερα το 1873, γεννήθηκε στο Βερολίνο ο μεγάλος Θράξ μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, με καταγωγή από το Μποσνοχώρι (Βύσσα) της Ανατολικής Θράκης. Παρότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες, η ιδιαίτερη αγάπη του και η πρόωρα ανιχνευμένη κλίση του για τα μαθηματικά τον κέρδισε. Έτσι αφού μελέτησε συγγράμματα και μελέτες, ενώ εργαζόταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο, πραγματοποιώντας και ο ίδιος μελέτες και μετρήσεις στην πυραμίδα του Χέοπα, αποφάσισε στα 28 του χρόνια να αρχίσει και επίσημα σπουδές μαθηματικών στο Βερολίνο. Το 1915 γνωρίζεται με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν με τον οποίο αναπτύσσει μία επιστημονική σχέση βασισμένη


στην αλληλοεκτίμηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ήταν άλλωστε αυτός που με την μελέτη του για το "Λογισμό των Μεταβολών" βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Αϊνστάιν. Μεγάλη ήταν όμως και η συμβολή στη θεωρητική φυσική καθώς συνέβαλλε στη μαθηματική θεμελίωση τομέων όπως η Θερμοδυναμική, η Μηχανική και η Σχετικότητα. Υπήρξε μέλος των Ακαδημιών της Αθήνας, της Ρώμης και διαφόρων πόλεων της Γερμανίας ενώ συνεισέφερε στην οργάνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατόπιν πρόσκλησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος Έβρου λειτουργεί το Μουσείο των Καραθεοδωρή, ιστορικό οικογενειακό Μουσείο που εξιστορεί πτυχές από τη ζωή της οικογένειας και τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στους τομείς της Πολιτικής, της Διπλωματίας, της Επιστήμης, με κεντρική μορφή αυτή του μεγάλου Μαθηματικού ενώ στην Κομοτηνή λειτουργεί το Μουσείο Καραθεοδωρή, όπου παρουσιάζεται το επιστημονικό έργο του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950-60

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ :ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ-Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄(ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ)