ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΡΟΣ Β
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Αριστοτέλης: Η εξέλιξη της ιστορίας του πνεύματος (Μέρος Β’)
Η καθοριστική για την ιστορική εξέλιξη και τον παγκόσμιο πολιτισμό συνάντηση των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων, του φιλοσόφου Αριστοτέλη και του πρίγκιπα Μεγαλέξανδρου, έλαβε χώρα στην περιοχή της Μίεζας.

Έπειτα από το θάνατο του Πλάτωνος και την ανάληψη της διεύθυνσης της Ακαδημίας από τον ανιψιό του, τον Σπεύσιππο, ο Αριστοτέλης και ο Ξενοκράτης, ο μετέπειτα σχολάρχης, μετέβησαν στην Άσσο της Μυσίας. Εκεί ήταν ήδη εγκατεστημένοι δύο μαθητές του Πλάτωνος, ο Έραστος και ο Κορίσκος, που συνδέονταν φιλικά με τον Ερμεία, τον τύραννο του Αταρνέως. Μάλιστα, η Άσσος, με τη συνδρομή και την προστασία του Ερμεία, είχε καταφέρει να εξελιχθεί σε εστία πνευματικής ζωής.
Όμως, η προσέγγιση μεταξύ του Ερμεία και του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας έμελλε να αποδειχθεί μοιραία για τον κραταιό δεσπότη του Αταρνέως, καθώς οι Πέρσες ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του, τον συνέλαβαν με προδοσία, τον βασάνισαν και τον σταύρωσαν στα Σούσα. Ο Αριστοτέλης, που είχε νυμφευθεί την Πυθιάδα, ανιψιά και θετή κόρη του Ερμεία, συγκλονίστηκε από το τραγικό τέλος του και φρόντισε να τιμήσει τη μνήμη του με ένα αναθηματικό επίγραμμα και έναν ύμνο.
Ύστερα από τριετή παραμονή στην Άσσο, ο Αριστοτέλης, μαζί με το μαθητή και πιστό σύντροφό του Θεόφραστο, μετέβη στη Λέσβο, τόπο καταγωγής του τελευταίου, όπου έμεινε δύο χρόνια. Η στενή συνεργασία των δύο ανδρών έμελλε να διαρκέσει εφ’ όρου ζωής. Έτσι, ο Θεόφραστος συνόδευσε τον Αριστοτέλη και στη Μακεδονία, το 343/342 π.Χ., όταν ο δεύτερος προσκλήθηκε από τον Φίλιππο Β’ –πιθανώς με τη μεσολάβηση του Ερμεία– ως παιδαγωγός του νεαρού Αλεξάνδρου.
*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Θεόφραστος από την Ερεσό της Λέσβου, μαθητής και πιστός σύντροφος του Αριστοτέλη.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου